Norton Owners Club Flanders Branch
Norton Owners Club Flanders Branch

Corona: mogen we binnenkort weer gaan motorrijden ? MkIII

Dé vraag die ons, Norton Clubleden,  in deze bizarre Corona-tijden bezighoudt is ongetwijfeld: wanneer mogen we weer gaan motorrijden ? Vanavond, op 25 april dus, werd ik opgebeld door een clublid dat benieuwd was of ik hier een antwoord op had. Het toeval wil dat nog geen vijf minuten later, op het VTM-journaal deze vraag werd gesteld aan Jan Jambon, Minister-President van de Vlaamse Regering, die in hun studio te gast was.
Vraag en antwoord heb ik hieronder uitgetypt. Letterlijk.

Vraag: “Mogen we (als motorrijder) met z’n tweeën, d.w.z. met twee motoren, gaan rijden ?
Antwoord (Jambon): “Ja. Heel duidelijk. We hebben gezien ‘buitensporten zijn weer toegelaten’ indien je de fysieke afstand kunt bewaren. Motorrijden gaat kunnen. Laten we wel wezen: niet met 2 op de motor, niet met de sidecar omdat dat ook te dichtbij is”.

Vraag: “Niet meteen naar de zee of naar de Ardennen rijden ?
Antwoord (Jambon): “Ja, dat is ook de bedoeling niet. De bedoeling is essentiële verplaatsingen en dat mensen een motor kunnen gebruiken. Buitensporten mag. Je mag gaan joggen, je mag gaan lopen, je mag tennissen, dus je mag ook met de motor rijden, golfen mag ook… Stilletjes aan kunnen we een aantal dingen terug opstarten. Wat mij betreft… Allez, motorrijden behoort daar toe, maar ik herhaal: niet met 2 op de motor, niet in de sidecar en laten we het gezond verstand zeker nog laten primeren.”

Het is in de Belgische politiek blijkbaar not done om op een eenvoudige vraag met “ja” of “nee” te antwoorden. Het antwoord hoort een waterval van woorden te zijn die hoe langer het duurt, des te meer onduidelijkheid schept. Negen kansen op tien dat er in die woordenvloed ook nog eens de ironische zin “voor alle duidelijkheid” wordt tussengewrongen. Maar dit was deze keer eens niet het geval.
Maar wat betekent dit nu ? Met wat goede wil zou je uit het antwoord van de Minister President kunnen afleiden dat motorrijden straks weer kan, maar alleen voor essentiële verplaatsingen. Dat was nu toch ook al zo ? Alleen recreatief motorrijden mocht niet. Of mag het straks tóch, net zoals ándere buitensporten ? En zijn joggen, lopen en golfen essentiële verplaatsingen ? 

“Your guess is as good as mine”, zoals onze Engelse Nortonvrienden plegen te zeggen.

                                   —————————————-

P.S. Ik heb de NVA, via hun website, de volgende vraag gestuurd:

Goede morgen,
Als webmaster van de Norton Owners Club Flanders Branch, een club van en voor bezitters van klassieke motorfietsen van het Britse merk Norton, was er een vraag die ons erg bezighoudt. U vindt die hier: https://nortonclubflanders.be/corona-mogen-we-binnenkort-weer-gaan-motorrijden-mkiii/ . Een (klassieke) motorfiets wordt zelden gebruikt voor wat heet “essentiële” verplaatsingen, maar voor recreatie, net zoals joggers, wandelaars en golfspelers hun sport ook niet voor essentiële verplaatsingen beoefenen. Mag motorrijden dus straks weer ? Graag verduidelijking.

Hou het “Nieuws” in de gaten. Het antwoord kun je hier (hopelijk) binnenkort lezen.
update van 27/04klik hier

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

tel://0032-470-822611